Свічки, дифузори, парфумовані саше для будинку - все це, звісно, не предмети першої необхідності, але саме такі дрібнички і створюють особливий стиль і атмосферу. Розповідаємо докладніше, про парфуми для дому та обираємо свій ароматизатор.

ТРОХИ ІСТОРІЇ.Перші парфумерні композиції для приміщень використовувалися в магічних та релігійних обрядах древніх племен і цивілізацій, які під час таїнств спалювали різні пахощі ладан, камфору, сандал, миру, мускус, амбру. А перші ароматичні свічки вперше з'явилися на Стародавньому Сході. Жерці і жриці використовували їх для проведення різних ритуалів, а потім почали використовувати і в побуті. Ароматичні дифузори були поширені в середньовічній Європі, в невеликі ємності наливали оливкову олія, змішану з ефірними оліями і поміщали всередину очерет. Власне, приблизно так само, це робиться і зараз.

ЯК ВИБРАТИ АРОМАТ ДЛЯ ДОМУ?

  • Аромат повинен відповідати приміщенню. Важливо розуміти, що композиція повинна підкреслювати, розкривати і доповнювати інтерєр, але ніяк не протиставлятися йому. Тому перед тим, як купувати аромат для будинку, визначитеся, в якому саме приміщенні він буде «жити» і чи підходить запах туди по стилю.
  • Аромат для спальні повинен бути мяким. І це вкрай важливе правило. Вибираючи аромат для спальної кімнати, майте на увазі, що сильні і яскраві аромати, які добре виглядають у вітальні, можуть стати причиною поганого самопочуття і тривожного сну.
  • Уникайте ментолових і цитрусових нот. Або, принаймні, будьте з ними обережніше. Такі запахи стимулюють зайву активність і, якщо це не ваша мета, то краще їх замінити більш спокійними нотами білих квітів, лаванди, теплих спецій.
  • Не купуйте дешеві ароматизатори. Хороші композиції не можуть коштувати дешево. Свічки, куплені в супермаркеті, хоч і будуть добре горіти, але аромату ви так і не дочекаєтеся. А ось різні дифузори навпаки, можуть виділяти занадто сильний хімічний запах.

ЯКИЙ ФОРМАТ ДЛЯ АРОМАТИЗАЦІЇ ОБРАТИ?

  • Дифузори аромонабір з ємності з ароматною рідиною і декількох довгих деревяних паличок, які вставляються в ємність. Такий формат підходить для великих приміщень, наприклад, віталень. Аромат поширюється плавно і ступінь концентрації можна регулювати за допомогою кількості паличок, які просочуються ароматичною рідиною і дають той самий запах.
  • Саше - це невеликий мішечок чи конверт з запашними травами і спеціями. Він поширює делікатний запах, тому їх, як правило, кладуть в ящики з одягом або за подушками диванів і ліжок.
  • Свічки це найпопулярніші ароматизотори, вони забезпечують стійкий і різноманітний аромат. Парфумерні композиції свічок часто не поступаються парфумам, більш того, часто їх повторюють. Крім того ароматичні свічки можуть бути елементом декору.
  • Сухоцвіти ще один спосіб додати приміщенню приємний аромат. Композиції із сухоцвітів підходять для ароматизації будь-яких приміщень, крім кухонь і ванних, так як можуть поглинати сторонні запахи. Головний мінус - невеликий термін служби, адже навіть найпрекрасніша і ароматна лаванда втратить свою чарівність вже через пару тижнів.
  • Спреї і парфуми - найпростіший і швидкий спосіб надати приємний аромат приміщенню. Серед плюсів - швидкість, стійкий аромат, можливість контролювати інтенсивність аромату. Підходять абсолютно для будь-яких приміщень.
  • Аромалампи прогрівають ефірну олію, яка під впливом температури починає випаровуватися, виділяючи ароматичні речовини. Працює лампа за наступним принципом: в ємність наливається вода, куди капають ефірну олію. Під цю ємність ставиться свічка, яка і нагріває ароматичний склад. Найкраще аромалампи використовувати в просторих приміщеннях.

ВИКОРИСТАННЯ.Як і парфумам, ароматам для будинку потрібен час, щоб розкритися. Тому не чекайте миттєвого перетворення приміщення відразу ж після запалювання свічки або розпилення духів. Повністю відчути всю красу аромату можна буде тільки через 2030 хвилин, коли композиція по-справжньому заволодіє простором. Врахуйте цей момент, коли вирішите оновити запах приміщення перед приходом гостей.