Біофлавоноїди, або флавоноїди – це група фітонутрієнтів, що містяться у рослинах.

Першим їх виявив лауреат Нобелівської премії Альберт Сент Дьєрді у 1930 році.
Термін «флавоноїд» є більш точним, але з часом для посилення ефекту був доданий префікс «біо», адже більшість флавоноїдів мають біологічне походження.

Біофлавоноїди (флавоноїди, флавони, ізофлавони) це речовини рослинного походження, які містяться у всіх рослинах: у корінні, листі, квітках, плодах.
Більшість біофлавоноїдів є пігментами, які надають забарвлення рослинам і захищають їх від комах та мікробів.

На сьогоднішній день виявлено кілька тисяч різновидів біофлавоноїдів, кожен з яких є найсильнішим антиоксидантом (рутин, квертицин, гесперидин, нарингін, ресвератрол, ціанідин, епігалокатехінгаллат та ін.).
Однак, незважаючи на уявну різноманітність, всі вони мають загальну структуру і ця структура біофлавоноїдів дуже схожа на хімічну структуру естрогену.
Завдяки цій схожості біофлавоноїди іноді називають фітоестрогенами. Фітоестрогенами багаті пшениця, соя, рис, овес, яблука та багато інших рослинних джерел.

Найчастіше біофлавоноїди використовуються в антивіковій косметиці.
Завдяки особливим сполукам та властивостям вони здатні відшкодувати нестачу естрогену, що виникає з віком, та значно покращити зовнішній вигляд шкіри, розгладжуючи та підтягуючи її.
При цьому вони абсолютно безпечні у використанні незалежно від виду або типу шкіри, оскільки мають локальну дію.

Більшість флавоноїдів надають комплексну омолоджуючу дію на шкіру, кровоносні судини та імунні клітини, що видно навіть неозброєним оком.
Ця дія також включає контроль запалення, захист від пошкоджень, викликаних вільними радикалами, зміцнення кровоносних судин, захист колагену та еластину від деградації, репарацію шкіри, стимуляцію синтезу нового колагену та еластину тощо.

Вплив біофлавоноїдів на ферментативну активність безпосередньо повязаний з омолоджуючим та захисним ефектом.
Флавоноїди уповільнюють процеси розщеплення колагенази та гіалуронідази (колагеназа сприяє розкладанню колагену, а гіалуронідаза гіалуронової кислоти).
Обидва ці процеси безпосередньо повязані зі старінням шкіри.

Колаген відповідає за її густину, а гіалуронова кислота гарантує рівень зволоження. Тому завдання флавоноїдів полягає у уповільненні руйнівної дії таких ферментів.

Завдяки такому багатофункціональному впливу біофлавоноїди ідеальні компоненти кремів, що омолоджують, лосьйонів і сироваток.
Шкіра, особливо зріла, потребує допомоги посилення синтезу колагену та його захисту, поліпшення кровообігу та контролю над запальними реакціями.

Біофлавоноїди мають потенційно позитивний вплив на організм людини.
Це потужні антиоксиданти, які мають також противірусні, протизапальні, антиалергічні та протипухлинні властивості.
Біофлавоноїди разом з імунними клітинами опосередковано впливають на дерму, захищаючи колагенові волокна, клітини шкіри та міжклітинну речовину від руйнування, спричиненого вільними радикалами.
Це дозволяє підтримувати пружність та еластичність шкіри.
Ще однією важливою здатністю біофлавоноїдів є здатність зміцнювати стінки капілярів та зменшувати їх проникність.
Біофлавоноїди виконують і безліч інших функцій, у тому числі й посилюють дію вітамінів С та Е, відомих своєю антиоксидантною активністю.

Будьте красивими!