Чим дитяча шкіра відрізняється від дорослої?
Звичайно, мамі навряд чи прийде в голову мазати дитину власними зволожуючими кремами і бальзамами. Але, якщо подумати, а яка взагалі різниця? Вся справа в тому, що шкіра дитини дійсно сильно відрізняється від нашої.

Дитяча шкіра тонша.
Шкіра дорослої людини складається з п’яти шарів: базального, шиповатого, зернистого, блискучого (цикловидного) і рогового. А у новонародженого їх всього три: базальний, шипуватий і роговий. Решта формуються впродовж наступних місяців — спочатку на долонях і ступнях, потім на інших ділянках тіла. 

Дитяча шкіра більш слабка.
Зв’язок між дермою і епідермісом у дитини не такий міцний, як у дорослих. А це означає, що шкіра дитини більш схильна до будь-яких подразнень, запалень чи алергічних реакцій. Вона серйозніше реагує на пошкодження і гірше їм протидіє. У перші 2–3 місяці життя рН шкіри дитини нейтральний, і тільки через деякий час утворюється кисле (лужне) середовище, яке підвищує захисні властивості. 

Дитяча шкіра більш чутлива.
Сальні і потові залози сформовані з народження, але перший час працюють слабо і повністю розвиваються лише до трьох років. Отже, ліпідний шар шкіри дитини ще занадто тонкий. Це можна побачити під час купання: через те, що шкіра дуже швидко вбирає вологу, стопи і долоні малюків стають «зморшкуватими» вже через кілька хвилин перебування у ванні.

Дитяча шкіра ніжніша.
Тонкий епідерміс, нещільні судинні стінки і поки ще слабкий імунітет — ось чому дитяча шкіра дуже чутлива. Вона активніше реагує на перепади температур, бактерії і пошкодження. Але є і хороші новини: різні засоби вона вбирає активніше.

Чи потрібен догляд за шкірою дитини?
Звичайно, захисна, ліпідна і інші функції сформуються у здорової дитини природним чином, але іноді потрібна допомога (особливо в умовах нашої екології). Шкіра немовляти потребує живлення, зволоження та захисту — засоби з цими функціями і варто використовувати щодня. 

Як обрати засоби догляду для дітей?
Основний пріоритет — безпека, тому звертайте увагу на склад. Дитяча шкіра не вимагає складних багатоступеневих ритуалів, чим простіше, тим краще. Так що засобів по догляду вам буде потрібно не так багато.

Зволожуючий крем або молочко.
Зволожуючий засіб можна наносити на все тіло і використовувати до п’яти разів на добу (якщо на упаковці не вказано інше). Важливо, щоб продукт легко розподілявся по шкірі і моментально вбирався, не залишаючи слідів. Як правило, такі засоби включають в себе емоленти — компоненти, які пом’якшують шкіру і захищають її. Це можуть бути як натуральні олії  (ші, какао, каріте), так і воски (бджолиний, ланолін). Вони не проникають в глибокі шари епідермісу, а працюють тільки на зовнішньому (рогова), створюючи гідроліпідну мантію. Тобто емолети не тільки насичують шкіру активними речовинами і вологою, а й «запечатують» їх.

Олія.
Утворює захисну плівку, пом’якшує шкіру і покращує її еластичність. Олія може забивати пори, так що не варто використовувати її  щодня, тільки якщо шкіра дитини дуже суха або на ній з’явилися лущення і висип. Ще вона підійде для масажу або змазування складочок шкіри, в яких можуть накопичуватися забруднення. Необхідно, щоб в складі були тільки натуральні олії та  ніяких хімічних ароматизаторів. Засіб не повинен залишати липку плівку. В ідеалі вона поглинається за кілька хвилин і робить шкіру оксамитовою. 

Засоби для купання.
Для очищення шкіри немовляти краще придбати спеціальне дитяче мило. Воно відрізняється від звичайного (дорослого) перш за все мінімальним вмістом лужних компонентів. Нейтральний рН ідеально збігається з рН шкіри малюка, а значить, засіб не викличе небажаного роздратування. В ідеалі мило має не тільки видаляти забруднення, а й живити, зволожувати, заспокоювати. Піни та гелі кожен день використовувати не обов’язково — вони можуть порушити гідроліпідний бар’єр шкіри (кілька разів на тиждень буде достатньо). Зате можна додавати в воду кілька крапель лавандової олії, відвар ромашки, шавлії, фенхеля, розмарину — вони заспокоять роздратування. 

Шампунь.
На етикетках дитячих засобів для волосся неспроста з’являється напис «без сліз»: такі шампуні вважаються ніжними. Вони не завдають агресивного впливу на слизову, не викликають роздратування і притупляють біль при попаданні засобу в очі. Це м’який вплив пояснюється наявністю у формулі шампуню натуральних компонентів і відсутністю активних хімічних речовин, здатних викликати роздратування. 

Додаткова інформація для батьків.

  • Вивчайте склад. Уникайте засобів з такими компонентами, як феноксіетанол (консервант), гідроксид натрію (регулятор кислотності), етиленоксид (стабілізатор), парабени (метил-, етил-, пропіл- і бутилпарабен), парафінова олія. Компоненти завжди вказані в порядку убування, так що інгредієнт на початку списку буде превалювати. Косметичний засіб має бути сертифікований і дозволений для застосування у дітей як грудного, так і раннього віку (відповідні маркування шукайте на етикетці). Слідкуйте за тим, щоб продукт відповідав нормам сертифікації: на упаковці повинні бути вказані дата виготовлення, термін придатності, вікові рекомендації, список інгредієнтів, а також номер партії або спеціальний код, що дозволяють ідентифікувати партію продукції.
  • Звертайте увагу на значки. Особливо «чисті» засоби мають відзнаки. Наприклад, сертифікат ECOCERT говорить про те, що в засобі немає силіконів, мінеральних олій, емульгуючих речовин, консервантів, барвників, синтетичні ароматів, кислот, жирних спиртів, пропіленгліколю та інших продуктів нафтохімії, а BDIH гарантує використання тільки натуральної, екологічно чистої сировини без ГМО, барвників, синтетичних ароматизаторів і продуктів нафтохімії.
  • Читайте етикетки. Саме там буде вказана вікова категорія, якій відповідає засіб. Якщо дитина віком до віку, який вказаний на упаковці, не варто наносити на його шкіру цей продукт. Можливо, в ньому містяться агресивні для шкіри немовляти інгредієнти, які викликають роздратування. Також звертайте увагу на спеціальні позначки: засоби бувають з вузьким призначенням, наприклад протизапальні, ранозагоювальні.
  • Враховуйте обставини. Якщо в квартирі сухе повітря і жорстка вода, значить, шкіру дитини треба зволожувати більш інтенсивно, в період холодів використовувати засоби від лущення на морозі (тільки на безводній основі і без гліцерину), а в літній час - продукти з SPF-фактором (від шести місяців).
  • Перевіряйте. Всі засоби, які ви плануєте використовувати на шкірі дитини, попередньо тестируйте на собі: нанесіть на зап'ясті або згин ліктя хоча б на годину, а краще на добу і поспостерігайте за реакцією. Це допоможе мінімізувати ризики, уникнути алергії та інших неприємних наслідків.