Косметологи переконують: після вмивання потрібно обов'язково використовувати лосьйон для обличчя. Завдання засобу для очищення - прибрати забруднення і макіяж. Для цього йому доводиться, нехай і мінімально, та все ж порушувати гідроліпідну мантію шкіри. А повернути все в норму, відрегулювати pH шкіри і дати їй першу порцію зволоження - завдання тоніка або лосьйону. До того ж саме тонік дозволяє шкірі краще засвоювати інгредієнти сироваток і кремів, які ви наносите після.

Багато хто думає, що лосьйони і тоніки - це різні за призначенням засоби. Більш того, деякі косметологи переконують в цьому своїх клієнток. Але вся справа в труднощах перекладу. На одній і тій же етикетці ви можете прочитати французький варіант назви Lotion або Lotion Tonifiante і тут же помітити англійське слово Toner. Отже, різниці між тоніком і лосьйоном немає. Обидва засоби призначені для тонізації шкіри і підготовки її до нанесення кремів. Але в залежності від типу шкіри їх додаткові функції можуть відрізнятися: одні будуть заспокоювати, інші - зволожувати, треті - боротися з акне і так далі. Тож, потрібно обирати лосьйон враховуючи потреби шкіри!

Відмовлятися від очищувальних засобів і покладатися тільки на тонік не варто. Він не здатний глибоко очистити шкіру чи прибрати макіяж з очей. Стандартний спосіб застосування лосьйону-тоніка - протирання очищеної шкіри ватними диском з тоніком. Але є й нюанси. Якщо ви використовуєте антіейдж-тонік з компонентами, що створюють на шкірі ліфтингову плівку (найчастіше це протеїни пшениці), протирайте обличчя знизу вгору і від центру до периферії. А якщо наносите спеціальний тонік на проблемну шкіру із запаленнями, робіть поплескуючі, а не розтираючі рухи.

Крім лосьйонів-тоніків зі звичною рідкою текстурою, у багатьох марках, найчастіше корейських, з'явилися лосьйони-тонери, що нагадують легкий флюїд. Вони виконують кардинально інші функції, ніж класичний лосьйон-тонік. По суті, це перша сходинка в ритуалі догляду після очищення і тонізації. Головна мета таких лосьйонів - створити на шкірі правильну «основу» для нанесення будь-яких антивікових, живильних і зволожуючих засобів. Наносити лосьйон-тонер ватним диском немає потреби. Краще розігріти текстуру кінчиками пальців і розподілити по шкірі, як звичайний зволожуючий засіб.Будьте красивими!