Лаванда переживає нове народження в парфумерії, вона вже є знаковою нотою для чоловічих парфумів Chanel, Dior, а повернути лаванді велич і славу взялися в Guerlain, коли створили Mon Guerlain з акцентом на ноту лаванди Carla...

Лаванда - ароматична трава, що відома ще з давніх часів. З ефірної лавандової олії виготовляли пахощі для знатних осіб. У 1922 році дослідники виявили лаванду в гробниці Тутанхамона - її запах зберігся впродовж 3000 років. Згідно з легендою, під час вигнання з раю Адама і Єви, Ісус подарував їм лаванду для втіхи душі і полегшення труднощів життя.

У ХVI столітті арабські жінки вважали її одним найефективніших засобів для усунення неприємних запахів тіла. Лаванду застосовували в суміші з сіллю у вигляді подушечок або у вигляді ароматичної води. З давніх-давен лаванду люблять і в Англії. Ця рослина з дрібними запашними квіточками дуже частий гість в англійській парфумерії. Одним з найкращих ароматів для чарівних дам був запах лаванди - чистий, свіжий і заспокійливий.

Але ніде так не цінують лаванду, як у Франції. Фіолетово-сині поля стали візитною карткою Провансу, які незмінно привертають бджіл і ... тисячі туристів з усього світу. Лаванду люблять і цінують у всьому світі не тільки за естетику. Ця квітка широко використовується в парфумерії, медицині і навіть кулінарії. У Франції молодят прийнято вітати при виході з церкви не тільки пелюстками троянд і символічним рисом, але і лавандовим дощем. Це красиво, ароматно і обіцяє щастя молодим.

Назва квітки походить від латинського слова lavare - мити, вмиватися. Так, лаванда дійсно добре очищає шкіру, знімає подразнення, зволожує. Тому ефірна олія цієї рослини використовується не тільки в парфумерії, але і в косметиці. А крім цього, лаванда використовується і в ароматерапії. Дихати пахучим повітрям одне задоволення. Японські фірми рекомендують своїм працівникам використовувати олію лаванди від перевтоми. Помічено, що вона підвищує розумову активність, створює сприятливий психологічний клімат, знімає нервове збудження, підвищує продуктивність.

Цілющі властивості лаванди продовжують вивчати. Уже відомо, що вона нормалізує серцевий ритм, усуває наслідки укусів комах.

Але повернемося до нашої улюбленої теми - до парфумерного мистецтва. Олія лаванди з тонким і легким ароматом присутня в багатьох парфумах. Вона було однією з перших компонентів французької та англійської парфумерії. Через прохолодний  фужерний запах останнім часом її використовували переважно в чоловічих ароматах. Наразі, лаванда починає повертати свої позиції в парфумерії та знову стає іконою!

ТОП 7 АРОМАТІВ З НОТОЮ ЛАВАНДИ: