Цікавий факт, що майже 70% жінок вважають свою шкіру чутливою. Вони скаржаться, що ніяк не можуть підібрати делікатний, але при цьому ефективний догляд. Варто їм купити новий крем, як на обличчі відразу з'являються ознаки подразнення. Невже їх арсенал - тільки легкі зволожуючі засоби з категорії «зате гірше не буде»?

На щастя, це ілюзія, яка пов'язана не з дерматологією, а з організацією нервової системи. Від природи чутливий тип шкіри мають лише 12% жінок. Це означає, що їх шкіра продукує мало жиру, має дуже тонкий роговий шар і зовсім небагато захисного пігменту (добре відомого нам меланіну). Звідси і підвищена дратівливість. Але іноді неприємні зміни відбуваються і з тими, хто раніше не мав проблем. Почервоніння, свербіж, лущення у відповідь на стрес, зміна клімату або новий крем говорять про те, що пора звернутися до косметолога. 

5 ОСНОВНИХ ПРАВИЛ ДОГЛЯДУ ЗА ЧУТЛИВОЮ ШКІРОЮ:

  1. Слідкуйте за терміном придатності. Якщо косметичний засіб запечатаний і зберігається належним чином, його реальний термін життя може бути навіть більше, ніж вказано на упаковці. Однак варто його відкрити, як годинник починає цокати. Тож візьміть собі за правило, зазначати дату відкриття і слідкувати, щоб термін не перевищував рекомендованого. На кожному засобі є позначка, скільки його можна використовати після відкриття. Адже головна небезпека полягає в тому, що інгредієнти, які борються з бактеріями, поступово втрачають свою ефективність. Тож, краще не ризикувати.
  2. Навіть перевірені засоби можуть підвести. Перевірені засоби з часом теж можуть викликати алергічну реакцію. Те, що ви використовували їх цілу вічність і ніколи нічого не траплялося, ще не означає, що їх назавжди можна виключити зі списку підозрюваних - ви змінюєтеся, їх формули теж трохи змінюються.
  3. Чим менше, тим краще. Чим більше засобу ви використовуєте, коли наносите його товстим шаром, тим більша ймовірність, що він викличе гостру реакцію. Знімайте зайвий шар серветкою. Обережність не завадить і з дуже дорогими кремами. Як правило, їх формули наповнені безліччю активних компонентів.
  4. Вивчайте склад. Якщо у вас справжня алергія на певний інгредієнт, він викличе реакцію незалежно від того, багато його або мало в складі засобу. Але для просто чутливої (особливо для тої, що стала чутливою під впливом зовнішніх чинників) шкіри кількість має значення. Іноді досить просто обрати більш м'яку версію улюбленого догляду - флюїд замість крему. Використовуйте для очищення шкіри найм'якіші засоби без ароматизаторів: молочко і міцелярну воду.
  5. SPF повинен бути високим. Почнемо з того, що сонцезахисний засіб просто повинен бути обов'язково! Також він має бути з SPF 30 і вище. Такі фільтри, як оксид цинку або діоксид титану, рідко викликають шкірну реакцію. А ось сонячна еритема (виглядає як кропив'янка) і опіки - дуже часта проблема чутливої шкіри.
  6. Будьте красивими!