ЩО ТАКЕ ТВЕРДИЙ ШАМПУНЬ?
По суті, це те ж саме, що і рідкий шампунь, за вирахуванням двох складових: води і консервантів.

Це концентрат, який практично повністю складається з ПАР (поверхнево-активних речовин, які дають піну) і містить корисні, живильні, кондиціонуючі добавки, відвари, настої і ефірні олії. У твердому шампуні немає води, що логічно, а також консервантів, і йому не потрібні пластикові пляшки (плюс за екологічність!).

Для порівняння: звичайний рідкий шампунь містить 15-20% ПАР, решту ви платите за воду.

Тож твердий шампунь це, зазвичай, суміш ефірних олій і рослинних екстрактів з ПАР. Різні компанії можуть додавати інші інгредієнти: від різних ароматизаторів до барвників і етилового спирту.

В англійській мові засіб може називатися bar shampoo (шампунь в бруску) або solid shampoo (твердий шампунь). Виглядають невеликі бруски або ароматні круглі шабочки як звичайне мило, тожа варто попередити домашніх про призначення засобу заздалегідь.

ЧИМ ТВЕРДІ ШАМПУНІ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД РІДКИХ?
Крім форми, від рідких шампунів тверді відрізняються економічністю.
Вважається, що твердий стан може краще зберігати корисні натуральні компоненти в шампуні, а також шайби містять мінімум консервантів. Частково це правда, але насправді все залежить більше від виробника, ніж від агрегатного стану засобу.

Наприклад, натуральний твердий шампунь Durance Solid Shampoo містить 92% інгредієнтів натурального походження.

Підтверджений факт екологічність твердих шампунів. Як мінімум виробник не витрачається на пластикову пляшку з кришкою, яка після використання засобу відправиться в сміття. Більшість твердих засобів продається в паперових або бляшаних баночках, які можна використовувати повторно, або без упаковки зовсім. В останньому випадку контейнер краще все одно придбати (або знайти підходящу коробочку вдома) так шампунь не буде розмокати від вологи на полиці в душі.

Також тверді шампуні краще зберігаються і відмінно підходять для подорожей: мильницю з шайбою зручніше брати з собою, ніж флакон рідкого шампуню або пробники.

КОМУ ПІДХОДЯТЬ ТВЕРДІ ШАМПУНІ?
ВСІМ. Найголовніше при виборі твердого шампуню (як і рідкого) визначитися зі своїм типом волосся. Більшість брендів робить помітки про те, якому типу волосся підходить той чи інший засіб.

Зверніть увагу на необхідність використання бальзаму для волосся або зволожуючого спрею після миття голови. В іншому випадку волосся буде здаватися чистим «до скрипу», але розчесати його буде важко.

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ

  • Намочіть волосся.
  • Проведіть шампунем по волоссю кілька разів до утворення піни або розітріть шампунь мокрими руками, щоб вона зявилася.
  • Кінчиками пальців помасажуйте шкіру голови і волосся, як ви б зробили це, використовуючи рідкий шампунь.
  • Ретельно змийте і нанесіть кондиціонер або бальзам.