Мало хто з нас задумується, що з віком старіє не тільки наша шкіра, а й волосся. Адже виявляється, що крім абсолютно очевидної зміни кольору на сивий, після 40 наше волосся починає переживати фундаментальну трансформацію, до якої кожній з нас варто бути готовою.
Розповідаємо, що потрібно знати про старіння волосся і як уповільнити вікові процеси за допомогою правильних засобів.
СИВИНА.
Почнемо з самого помітного - з віком волосся сивіє. Причому, якщо «срібло» в волоссі з'являється раніше середньостатистичного віку (скажімо, після 30), то в цьому випадку проблема найчастіше має генетичний характер.
Крім генетики, свою роль можуть зіграти такі чинники, як стрес, неправильне харчування, відсутність сну і відпочинку та - в індивідуальних випадках - серйозні хвороби. Якщо це про вас, то ендокринні залози в вашому організмі припинять виробляти меланін - той самий пігмент, який відповідає за колір очей, волосся і шкіри. Коли його бракує, то всі ті частини тіла, які повинні мати якийсь характерний відтінок, ніби «тьмяніють».
Рішення. Звичайно, волосся легко пофарбувати. Однак тут важливо враховувати, що сиве волосся «схоплює» фарбу зовсім не так, як молоде пігментоване. Тому, щоб ваш улюблений відтінок виглядав яскраво і насичено, варто заздалегідь подумати про відповідний догляд. Тут вам допоможуть шампуні, кондиціонери і засоби з позначкою «anti-age», до складу яких входять такі sos-інгредієнти, як жирні кислоти типу омега.
ВОЛОССЯ РІДШАЄ.
Ще один наслідок старіння волосся неприємне відчуття того, що його нібито стало менше. Насправді, з віком кількість волосся дійсно зменшується але не стільки через те, що прискоряться його випадання, скільки через те, що новому волосу бракує сили, щоб вирости здоровим. В результаті волосся стає не тільки тоншим, але і «запізнюється» з оновленням (адже йому просто не вистачає живлення, щоб хоча б почати рости) а це може призводити до утворення лисини і зміщенню лінії волосся від чола до маківки.
ВТРАТА ОБ'ЄМУ.
Цей пункт прямо випливає з попереднього. Так як волосся з віком стоншується, воно втрачає масу і щільність як по всій довжині, так і біля коріння, що призводить до того, що волосся вже не «підтримується» біля основи і, як результат, втрачає об'єм.
Щоб побороти проблему, жінки використовують праски, щипці та плойки. Але ці процедури можуть шкодити кутикулі волосся (верхній шар волосини, який відповідає за шовковистість і блиск) - без того досить тонка в силу віку - вона починає лущитися ще більше. Як результат маємо наступний пункт.
ЛАМКІСТЬ.
Крім меланіну з віком ми втрачаємо ще один ключовий компонент здорового волосся - протеїн, а також його більш складний підвид - кератин. Мова йде про білки, що відповідають за будівництво нових клітин. Саме вони і дають силу волоссю - в тому числі, гнучкість, блиск і опірність ушкодженням. Так як з роками кутикула волоса стоншується, нестача кератину позначається на стані волосся ще більше.
Рішення. Варто звернути увагу на засоби з підвищеним вмістом кератину, які підвищать імунітет волосся до пошкоджень.
ПРИПИНЯЄТЬСЯ РІСТ ВОЛОССЯ.
Після сорока, через брак достатньої кількості будівельного білка, у волосся просто не вистачає сил, щоб вирости міцним і здоровим, а тому організм приймає рішення розподілити весь залишок живильних речовин на меншу площу (іншими словами, на коротше волосся).
Рішення. Зверніть увагу на догляд за шкірою голови. Завдання: дати імпульс кровообігу в цій частині епідермісу. На допомогу тут повинні піти спеціальні скраби, сироватки, олії та масаж.
СУХІСТЬ.
Сухість - ще один неприємний побічний ефект від стоншення волосся і спроб надати об'єм за допомогою фена. Виникає замкнене коло: через потоки гарячого повітря дратується шкіра голови, а сальні залози в ній починають активно виділяти секрецію, щоб захистити її від зовнішніх впливів. В результаті волосся починає вимагати більш частого миття, що в свою чергу ще більше стоншує кутикулу, і волосся рідіє. Ми знову беремо в руки фен ... і так по колу.
Рішення. Відмовтеся від гарячої сушки і використовуйте живильні маски хоча б раз на тиждень. Відповідно, після того, як стан волосся поліпшиться, потрібно буде відмовитися і від щоденного миття.
БУДЬТЕ КРАСИВИМИ.